persoonlijke vetdrempel
voeding
Rob Tolhuijsen, Leefstijl coach
voeding
0

Je persoonlijke vetdrempel: wat is het en hoe beïnvloedt het je gezondheid?

0

De term "vetdrempel" is een belangrijk concept als het gaat om gezondheid en gewichtsbeheer, vooral in de context van vetopslag en de bijbehorende gezondheidsrisico's.

Mensen krijgen hun energie voornamelijk binnen in de vorm van koolhydraten en vet. We slaan deze energie op in de vorm van triglyceriden in gespecialiseerde vetcellen. Het is eigenlijk een soort batterij die we bij ons dragen, die zorg voor onze stofwisseling als we geen toegang hebben tot voedsel.

Wanneer je vet eet slaat het meeste automatisch direct op in je vet cellen, je kan een beetje verbranden tijdens het transport, maar het meeste wordt opgeslagen in je vetcellen.

Wanneer je koolhydraten eet draai je langzaam de vetverbranding op een langer pitje en verbrand je meer koolhydraten om iso-calorisch vet te sparen.. Het zijn een soort communicerende vaten.

De persoonlijke vetdrempel verwijst naar het punt waarop je lichaam de grens van subcutane vetopslag heeft bereikt en overtollige energie begint op te slaan als visceraal vet en vervolgens als vet in vitale organen zoals de lever en pancreas.

 Dit mechanisme speelt een cruciale rol in het ontstaan van metabole aandoeningen en andere gezondheidsproblemen. Het begrip werd voor het eerst geïntroduceerd door Roy Taylor, professor of Medicine and Metabolism van de Universiteit van Newcastle.

 Wat is je Persoonlijke Vetdrempel?

 Je persoonlijke vetdrempel is het moment waarop je lichaam de maximale capaciteit van zijn subcutane vetopslag heeft bereikt.

Subcutaan vet is het vet dat direct onder de huid wordt opgeslagen, en het is relatief onschadelijk vergeleken met visceraal vet, dat zich rond de organen ophoopt.

Zodra de subcutane vetcellen vol zijn, begint het lichaam overtollige energie op te slaan als visceraal vet, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's.

Als zelfs deze visceraal vetopslagcapaciteit is bereikt, wordt overtollig vet opgeslagen in organen zoals de lever en pancreas, wat kan bijdragen aan aandoeningen zoals leververvetting en diabetes type 2.

 Het proces van vetopslag

 1. Subcutane vetopslag

In de eerste fase van vetopslag slaat je lichaam overtollige energie, meestal in de vorm van triglyceriden, op in subcutane vetcellen. Dit vet bevindt zich direct onder de huid, bijvoorbeeld op de heupen, dijen, en buik. Zolang dit vet niet in overmatige hoeveelheden aanwezig is, vormt het meestal geen groot gezondheidsrisico. De subcutane vetcellen kunnen echter maar een beperkte hoeveelheid vet opslaan.

 2. Visceraal vet 

Wanneer de subcutane vetcellen vol raken, begint je lichaam overtollige energie op te slaan als visceraal vet, wat zich rond de interne organen ophoopt, zoals de maag, lever, en darmen.

Visceraal vet is veel gevaarlijker dan subcutaan vet omdat het metabool actief is en ontstekingen en insulineresistentie kan veroorzaken. Dit type vet is sterk verbonden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en andere metabole aandoeningen.

 3. Vetopslag in organen

Wanneer de capaciteit voor zowel subcutane als viscerale vetopslag wordt overschreden, begint je lichaam overtollig vet op te slaan in vitale organen zoals de lever en pancreas. Dit is het meest zorgwekkende stadium van vetopslag, omdat het direct kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals leververvetting, insulineresistentie, en uiteindelijk diabetes type 2.

 Factoren die je vetdrempel beïnvloeden

 1. Genetica 

 Genetica speelt een cruciale rol in het bepalen van je persoonlijke vetdrempel. Sommige mensen kunnen van nature meer subcutaan vet opslaan voordat hun lichaam begint met het opslaan van visceraal vet.

Dit betekent dat ze een hogere vetdrempel hebben, wat hen in eerste instantie beter beschermt tegen de schadelijke effecten van vetopslag, maar uiteindelijk zal ook hun vetdrempel bereikt worden.

We zien dat sommige Aziatische volkeren soms een hele lage persoonlijke vetdrempel hebben. Men kan niet veel nieuwe vetcellen recruteren en zijn daardoor gelimiteerd in het aantal subcutane vetcellen.

Sommige mensen zijn dus relatief slank, maar hebben een lagere vetdrempel en ontwikkelen daardoor ook type 2 diabetes.

Ze komen misschien 10 pond aan en zijn dan al snel diabetisch omdat ze hun vetcellen gevuld hebben. De diameter van je vetcellen is lineair gelinkt aan je nuchtere insuline, je triglyceriden en je bloedsuiker.

2. Leefstijl en Dieet 

 Een dieet met veel calorieën, suiker, en verzadigde vetten kan ervoor zorgen dat je sneller je vetdrempel bereikt. Bovendien kan een sedentaire levensstijl (weinig fysieke activiteit) bijdragen aan de ophoping van visceraal vet, omdat je lichaam onvoldoende calorieën verbrandt om de overtollige energie te gebruiken.

Dit maakt het moeilijker om binnen de gezonde grenzen van subcutane vetopslag te blijven. Uit het onderzoek van Professor Roy Taylor kwam naar voren dat al je mensen op een laag vet of laag koolhydraat dieet zet (850 kcal) gedurende  8 weken je heel snel het vet uit de organen weer kwijt raakt, daarna het visceraal vet en daarna het subcutane vet.. Al je waarden zullen dan snel verbeteren en het is een van de snelste manieren om van je diabetes type 2 af te komen.

3. Hormonale Invloeden 

Hormonen spelen een belangrijke rol in de manier waarop je lichaam vet opslaat. Verstoringen in hormonen zoals insuline, cortisol (het stresshormoon), en leptine (het hormoon dat je hongergevoel reguleert) kunnen je vetopslagpatroon veranderen en je vetdrempel verlagen.

Hormonale disbalans kan ertoe leiden dat je lichaam sneller overschakelt naar het opslaan van visceraal vet, zelfs als je nog niet veel subcutaan vet hebt opgeslagen.

 Herkennen van je Persoonlijke Vetdrempel

 Het identificeren van je persoonlijke vetdrempel kan lastig zijn, maar er zijn enkele duidelijke tekenen dat je dit punt hebt bereikt of overschreden:

 - Toename van Buikomvang: Een groeiende buikomvang, vooral zonder significante gewichtstoename, kan een teken zijn dat je lichaam visceraal vet opslaat. Eén van de beste meetinstrumenten is je taille omtrek tot lengte ratio. Deze moet op 0,5 of lager zitten. Dus de helft van je lengte of lager. Daarboven moet je je zorgen maken, en zou je veranderingen moeten aanbrengen in je voeding en leefstijl.

  - Metabole Veranderingen: Symptomen zoals insulineresistentie, hoge bloeddruk, en verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen erop wijzen dat je lichaam begint vet op te slaan in organen, wat wijst op een overschreden vetdrempel.

 - Verstoorde Leverwaarden: Verhoogde leverenzymen in bloedtesten kunnen duiden op leververvetting, een direct gevolg van overtollige vetopslag in de lever.

 Hoe kun je je Vetdrempel beheersen?

1. Voorkomen is beter dan genezen

 Het belangrijkste wat je kunt doen om je vetdrempel te beheersen, is het voorkomen van overtollige vetopslag door een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen. Het handhaven van een gezonde energiebalans is cruciaal om ervoor te zorgen dat je lichaam vet efficiënt kan opslaan zonder je vetdrempel te overschrijden. Het kan door de eiwit ratio te verhogen en meer vezels en te kiezen voor meer verzadiging per calorie. Als je daar meer over wilt weten download dan ons gratis E-book.

2. Visceraal vet Aanpakken 

 Als je al visceraal vet hebt opgebouwd, is het belangrijk om dit actief aan te pakken door middel van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Cardio-oefeningen, krachttraining, en een dieet rijk aan vezels en eiwitten kunnen helpen om visceraal vet te verminderen en je gezondheid te verbeteren.

3. Gezondheidsmonitoring

 Regelmatige gezondheidscontroles, zoals het meten van je bloedsuikerspiegel en leverfunctie, kunnen je helpen om problemen vroegtijdig op te sporen. Als je merkt dat je leverenzymen verhoogd zijn of dat je bloedsuikerspiegel stijgt, is het tijd om in te grijpen voordat deze problemen ernstiger worden.

Conclusie

 Het concept van de persoonlijke vetdrempel is essentieel voor het begrijpen van hoe je lichaam omgaat met overtollige energie en de bijbehorende gezondheidsrisico's.

Door inzicht te krijgen in hoe je lichaam vet opslaat en door proactieve stappen te nemen om binnen de veilige grenzen van vetopslag te blijven, kun je je risico op ernstige gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen.

Uiteindelijk gaat het om het vinden van een balans tussen voldoende energie-inname en -verbruik, zodat je lichaam vet op een gezonde manier kan opslaan zonder je gezondheid in gevaar te brengen.


Als je meer wilt weten hoe  het principe verzadiging per calorie van de Overgewicht Omkeren Methode™ je kan helpen bij het duurzaam Afvallen download dan ons gratis E-book hier https://bit.ly/3LthamU


Reacties